Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια.
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

17 Μαΐ 2013

Ανθισμένες δαμασκηνιές στο χωριό!

Το χωριό μας κατάφυτο από δαμασκηνιές ανθισμένες 
με τα ολόλευκα άνθη τους, 
πραγματικό στολίδι την εποχή της Άνοιξης.
Στο βάθος διακρίνεται το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. 
Τα δαμάσκηνα γίνονται πολύ ωραίο γλυκό κουταλιού:
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1 κιλό δαμάσκηνα, όχι πολύ ώριμα
3/4 κιλού ζάχαρη
Εκτέλεση
Στο νεροχύτη της κουζίνας πλένουμε τα δαμάσκηνα και βγάζουμε τα κουκούτσια τους προσεκτικά με ένα λεπτό μαχαιράκι.
Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά με το νερό και τη ζάχαρη για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Δεν ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα δαμάσκηνα και τοποθετούμε το μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο.
Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε 
και γευστικότατα σοκολατάκια:
Υλικά
Για 50 άτομα
50 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
4 κουταλιές γάλα
150 γραμ. καρύδια
500 γραμ. κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλυτζανάκι καφέ κονιάκ
Τρούφα σοκολάτα
Εκτέλεση 
Ραντίζουμε με το κονιάκ τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μείνουν μια ώρα. Τα γεμίζουμε με χοντροκομένο καρύδι.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί με το βούτυρο και το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και βουτάμε τα δαμάσκηνα.
Τα κυλάμε στη τρούφα, τα βάζουμε σε διακοσμητικά χαρτάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο. 
Πηγή
Λίγα λόγια για τη δαμασκηνιά
Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά.
Ιθαγενές φυτό των χωρών του βορείου ημισφαιρίου κατάγεται από τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν προύμνη εξ ου και η επιστημονική του ονομασία προύνος.
Σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη από το βορρά μέχρι το νότο, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.
Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα, έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη.
Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο.
Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της.
Πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό ροδακινιάς ή αμυγδαλιάς και φυσικά του συγγενικού της φυτού της κορομηλιάς.
Χρειάζεται αραίωμα των καρπών της έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα παραγωγής και να μην σπάσουν τα κλαδιά από το βάρος.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται η ποικιλία Σκοπελίτικη και τα δαμάσκηνα που βγάζει προορίζονται για ξήρανση. Επίσης συνηθίζεται να λέγεται δαμασκηνιά και η μπουρνελιά ,όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν από το σχήμα και χρώμα των καρπών τους.
Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, το νησί Σκόπελος , η Στερεά Ελλάδα , η Μακεδονία και η Θράκη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στο χωριό μας! Θα χαρούμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!

Μέλη ιστολογίου