Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια.
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

6 Μαΐ 2014

Παραδοσιακή χορτόπιτα Παγονερίου στο σινί

(Η ιδιαιτερότητα αυτής της πίτας, είναι ότι ψήνεται στην παραδοσιακή σόμπα με ξύλα, στη μασίνα, που δεν λείπει από κανένα Παγονερίτικο σπίτι, μια και είναι πάντα αναμμένη τις κρύες μέρες του χειμώνα, προσφέροντας εκτός από τη ζεστασιά της και καλομαγειρεμένα, υγεινά φαγητά).

Υλικά:
Για τα φύλλα
1 + 1/2 κούπα νερό
λίγο λάδι
λίγο ξίδι
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
(ή 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο)
1 κούπα ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Διαδικασία:
Σε μια λεκάνη, βάζουμε αλεύρι, λίγο λάδι, λίγο ξίδι και λίγο αλάτι, προσθέτοντας το νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη. Τα 2 μέρη πιο μεγάλα, τα 4 μέρη μικρότερα.
Με τον πλάστη ανοίγουμε σε 4 φύλλα τα 4 μικρότερα μέρη ζύμης με τη βοήθεια αλευριού. Παίρνουμε κάθε ανοιγμένο φύλλο και το ακουμπάμε ένα-ένα πάνω στο μάτι της σόμπας (μασίνα). Το φύλλο σιγοψήνεται και γίνεται τραγανό. Όταν ψηθεί από τη μια πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη. Όταν ψηθούν και τα 4 φύλλα, τα βάζουμε στην άκρη και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια ή το πράσο. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια ή το πράσο, λίγο αλάτι και 1 κούπα λάδι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.
Στη συνέχεια ανοίγουμε σε 2 φύλλα, τα 2 μεγαλύτερα μέρη ζύμης (αυτά δεν τα ψήνουμε όπως τα προηγούμενα).
Λαδώνουμε ένα μεγάλο σινί και τοποθετούμε το ένα άψητο φύλλο. Σκορπάμε διάσπαρτα λίγη από την γέμιση σπανακιού. Σκεπάζουμε με ένα από τα ψημένα φύλλα. Βάζουμε ξανά γέμιση σπανακιού, ξανά ψημένο φύλλο... ώσπου να τελειώσει η γέμισή μας και τα 4 ψημένα φύλλα.


Στο τέλος καλύπτουμε με το 2ο άψητο φύλλο. Γυρίζουμε ομοιόμορφα τις άκρες και η πίτα μας είναι έτοιμη να ψηθεί.
Βάζουμε το σινί πάνω στο μάτι της μασίνας και την σιγοψήνουμε, φροντίζοντας να τη γυρνάμε συχνά για να μη μας καεί. Όταν η κάτω επιφάνεια της πίτας ροδίσει, έχει ψηθεί. (Το ελέγχουμε ανασηκώνοντας ελαφρά με ένα μαχαιράκι).
Τότε παίρνουμε το σινί και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πλασταριά (πλατιά σανίδα ή μικρό τραπέζι στο οποίο πλάθεται η ζύμη ή κόβεται σε φύλλα), η οποία έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από το σινί μας.
Λαδώνουμε ξανά το σινί και ξαναβάζουμε μέσα την πίτα, με την άψητη πλευρά προς τα κάτω.
Τοποθετούμε πάλι στη μασίνα και ψήνουμε προσέχοντας πάλι να μη μας καεί, γυρνώντας το σινί, ώσπου να ψηθεί η πίτα μας και να πάρει ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
Σημείωση:
*Για πιο πλούσια γεύση, πάνω από τη γέμιση σπανακιού, μπορούμε να βάλουμε και τριμμένη φέτα τυρί.
Ευχαριστούμε την Παγονερίτισσα κυρά Κατίνα για την συνταγή της!

3 σχόλια:

  1. Μας θύμισες τόσα πολλα .......

    Τελείες οι φωτογραφίες που ανεβάζεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. And the ♥BEST BLOG AWARD♥ goes to...
    pagoneridramas.blogspot.com

    You are the best... I really mean it!

    Marilia

    (Nicosia - Cyprus)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο ωραία πράγματα είχαν σκεφτεί οι άνθρωποι! Πως τ αφήσαμε να χαθούν έτσι?






















    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στο χωριό μας! Θα χαρούμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!

Μέλη ιστολογίου