Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια.
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

24 Φεβ 2014

Το Παγονέρι Δράμας, στην 1η πομπή κουδουνοφόρων στη Θεσσαλονίκη!

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης διοργάνωσε την πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης δράσης «Οι Δρόμοι του κουδουνιού», με την οποία επιχειρείται η διερεύνηση των εθίμων της κωδωνοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την παράλληλη καταγραφή της ποικιλομορφίας τους. 
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 1η πομπή κωδωνοφόρων, 
όπου το Παγονέρι, το ακριτικό και παραδοσιακό Παγονέρι, παρουσίασε τα δρώμενά του!
Στο βίντεο παρακολουθούμε όλη τη διαδρομή των Παγονεριτών μας λεπτό προς λεπτό, 
από τον Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους! 
Απολαύστε την ζωντάνια τους, το κέφι και την μοναδική τους παρουσία! Το θέαμα ήταν συναρπαστικό και πρωτόγνωρο για τους θεατές! Οι εικόνες και τα βίντεο δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να σας μεταφέρουν εκείνες τις στιγμές! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους πρωταγωνιστές των Δρωμένων Παγονερίου (Αράπηδες, νύφη, χατλής "γιατρός", γύφτισσα "αγκούπκα"), στους συμμετέχοντες Παγονερίτες καθώς και στους θεατές που έλαβαν μέρος! Ευχαριστούμε το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, που έδωσε την ευκαιρία στο ακριτικό Παγονέρι, να αναδείξει τα δρώμενά του!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
23 Φεβρουαρίου 2014 - Πύργος του ΟΤΕ
Στον "δρόμο των κουδουνιών", οι συμμετέχοντες Παγονερίτες, μας έκαναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!
23 Φεβρουαρίου 2014 - ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Ο "Αράπης" αρρώστησε και "αναίσθητος" πέφτει μπροστά στον Λευκό Πύργο! Ο "Χατλής"(γιατρός)... θα τρέξει γρήγορα κοντά του να τον "γιατρέψει" με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όπως ορίζει το έθιμο των Παγονερίτικων Δρωμένων!!!
Θεσσαλονίκη 23/2/2014
Χαμόγελα Παγονεριτών μπροστά στον Λευκό Πύργο!

Κλέβοντας την "νύφη"!!! Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα δρώμενα Παγονερίου πήραν σάρκα και οστά!!! Απίστευτες σκηνές με ενεργή συμμετοχή των θεατών! Κέφι, ζωντάνια και πολλά χαμόγελα!!! 23/2/2014

Μια χούφτα άνθρωποι, ένα μικρό χωριό, τάραξαν τα νερά της Θεσσαλονίκης με την ζωντάνια και την δυναμική παρουσία τους!
Οι Πρωταγωνιστές των δρωμένων του χωριού μας (Αράπηδες, νύφη, χατλής "γιατρός", γύφτισσα "αγκούπκα"), ξεχύθηκαν στους δρόμους, ανάμεσα σε αυτοκίνητα και σαστισμένους ανθρώπους, που στη συνέχεια έπαιρναν μέρος σ΄αυτό το ζωντανό παραμύθι, συμμετέχοντας και διασκεδάζοντας!!!
Οι «Αράπηδες» μεταμφιεσμένοι με προβιές που καλύπτουν όλο το σώμα, κρεμασμένα κουδούνια στη μέση τους και ξύλινα σπαθιά στα χέρια! Ένας άνδρας υποδύεται τη νύφη, με άσπρο φόρεμα, προκλητικά βαμμένη, την οποία προστατεύουν ως αδελφή τους οι Αράπηδες, από τυχόν επίδοξο κλέφτη!
"Αράπηδες" - "Χατλής"!
Θεσσαλονίκη 23/2/2014
Σκηνές γέλιου στην παραλία Θεσσαλονίκης!
Παραλία Θεσσαλονίκης (Χατλής και άρρωστος!)
Πλατεία Αριστοτέλους!
23/2/2014
Πλατεία Αριστοτέλους...!
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους θεατές....





 
 Στα πρόσωπα όλων φανερή η ικανοποίηση... Ενώνουμε τα χέρια και φωνάζουμε.... Παγονεεεεεεεέρι!!!!!
 
 Και του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στο χωριό μας! Θα χαρούμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!

Μέλη ιστολογίου