Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια.
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

7 Ιουλ 2013

Λιαστές ντομάτες σε Παγονερίτικο σπίτι

Άφθονες οι ντομάτες το καλοκαίρι και οι νοικοκυρές του χωριού ετοιμάζουν λιαστές ντοματούλες για τις χειμωνιάτικες σαλάτες και σάλτσες!... Ας δούμε πως γίνονται:

Κόβουμε τις ντομάτες στην μέση αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, τις απλώνουμε σε δίσκους ξύλινους ή πλαστικούς, σχάρες ή αν έχουμε δίσκους που είναι σαν τρυπητό ακόμη καλύτερα, γιατί έτσι θα στεγνώσουν τέλεια! Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με μπόλικο χοντρό αλάτι. Τις σκεπάζουμε με τούλι, ώστε να μείνουν μακριά οι «ανεπιθύμητοι επισκέπτες» (μυγάκια). Αφήνουμε τις ντομάτες σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος, όσο πιο πολλές ώρες είναι εφικτό και μακριά από υγρασίες. Αφήνουμε τις ντομάτες 1 εβδομάδα περίπου, ανάλογα με το πόσο ηλιόλουστο είναι το σημείο που θα τις αφήσουμε. Οι ντομάτες θα πρέπει να μην έχουν ίχνος υγρασίας, ώστε να μην μουχλιάσουν στην συνέχεια. Ελέγχουμε τις ντομάτες και αν έχουν στεγνώσει εντελώς, θα πρέπει να είναι σαν πετσί εύκαμπτο. Αν έχουν σκληρύνει περισσότερο, αυτό δεν είναι πρόβλημα, απλά ίσως θα χρειάζονται μούλιασμα σε νερό πριν τις χρησιμοποιήσουμε! Αν δεν διαθέτουμε κάποιο ηλιόλουστο χώρο στο σπίτι μας, μπορούμε να τις στεγνώσουμε στον φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου στην λειτουργία του αερόθερμου, περίπου 3-4 ώρες ή όσο χρειαστεί. Αφήνουμε τις ντομάτες 12 ώρες, διατηρώντας τις μακριά απο υγρασία, πριν τις αποθηκεύσουμε. Συλλέγουμε τις στεγνές ντομάτες, τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τις φυλάμε σε στεγνό, σκοτεινό ντουλάπι. *Αν θέλουμε μπορούμε να καλύψουμε τις ντομάτες με ελαιόλαδο. Έτσι θα είναι πάντα μαλακές και πανέτοιμες να τις χρησιμοποιήσουμε! Μπορούμε να προσθέσουμε εκτός από ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά όπως ξερή ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο, κόλιανδρο ή κόκκους μαύρου πιπεριού!
Τις απολαμβάνουμε σαν μεζεδάκι αλλά και στις σαλάτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στο χωριό μας! Θα χαρούμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!

Μέλη ιστολογίου